
Cavia koppelvakantie
Cavia's zijn sociale groepsdieren. Ze hebben behoefte aan een maatje om samen te spelen, communiceren en helemaal open te bloeien. Bovendien kunnen eenzame cavia's een depressie of gedragsproblemen ontwikkelen.
Denk je er aan om je cavia een maatje te geven of om een cavia te introduceren in een groep, maar begin je er liever zelf niet aan? Geen probleem! Ik help je graag verder.
De koppeling uitbesteden
Er zijn verschillende redenen waarom het inschakelen van een deskundige interessant is voor het uitvoeren van koppelingen. Denk hierbij aan:
-
Zo worden ze ingezet wanneer het baasje weinig tot geen ervaring heeft met koppelingen.
-
Een andere reden kan zijn dat het baasje geen neutraal terrein en/of materialen ter beschikking heeft om de koppeling te kunnen uitvoeren.
-
Daarnaast is het ook verstandig om een deskundige in te schakelen als je zelf te weinig tijd hebt om de koppeling uit te voeren. Een koppeling vergt geduld tijdens de introductie ook intensieve aandacht. Besteed deze uit als je gedurende gemiddeld 3 dagen niet thuis kan zijn.

Het belang van matching
Gelukkig met elkaar
Ik ben van mening dat op elk potje een dekseltje past, maar niet zomaar élk dekseltje... Wanneer de karakters en/of het energieniveau van cavia's niet matcht, kan er erg veel stress in de groep ontstaan. Er kunnen discussies ontstaan tot zelfs gevechten met verwondingen, maar ook pestgedrag en uitbuiting. Dit kan zelfs zo escaleren dat een cavia niet meer mag eten of drinken.
Ik wil, net zoals jij als eigenaar, dat cavia's blij zijn met elkaar zijn. Een tolerantierelatie tussen cavia's is simpelweg niet goed genoeg voor mij. Ze moeten gelukkig zijn, samen op verkenning kunnen gaan, samen kunnen spelen en plezier maken, eten delen en vooral veel steun hebben aan elkaar. Daarom zet ik sterk in op het uitzoeken van een goede match voor jouw cavia. Dat is ook erg belangrijk om het risico dat de band breekt te minimaliseren.
Ik kan je helpen met het zoeken naar een maatje voor jouw cavia met wie het écht klikt. Hiervoor werk ik samen met asielen. Ik observeer jouw cavia in verschillende situaties om zo een inschatting van het energieniveau te maken. Vervolgens ga ik op zoek naar een goede match en verblijven de cavia's bij mij op koppelvakantie tot ze stabiel genoeg zijn om weer naar huis te gaan.
Herkoppeling van cavia's
Herkoppeling van cavia's bij mij thuis is mogelijk nadat we samen de oorzaak van de discussie hebben achterhaald, maar de karakters wél matchen.
Het verloop van herkoppeling is wel een beetje anders, omdat het vertrouwen tussen de cavia's beschadigd is. Daarom gaan we aan de slag met sessies en vertrouwensoefeningen. Hierdoor neemt de herkoppeling iets meer tijd in beslag dan een standaard koppeling. Reken op gemiddeld 7 dagen.
Elke (her)koppeling is anders. Met behulp van de vragenlijst en/of een kennismakingsgesprek schat ik de slaagkansen van de herkoppeling in. We gaan samen in overleg over de mogelijkheden.

Aanpak en verloop
Voor de koppeling zelf wordt een rustige aanpak gehanteerd om de stress voor de dieren zo beperkt mogelijk te houden. Houd er rekening mee dat de dieren transport hebben ondergaan en zich moeten aanpassen aan een nieuwe situatie. Daarom wordt er een acclimatisatieperiode ingelast van minstens 1 dag, afhankelijk van de noden van de dieren.
De introductie kan snel verlopen, maar het is de tijd dat de dieren met elkaar doorbrengen die zal vertellen of het een goede, stabiele match is. Een koppeling duurt daarom gemiddeld 3-7 dagen. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op.
Bij Chils&Peps ligt de focus àltijd op 1 koppeling per keer, zodat voldoende aandacht kan worden besteed aan de dieren in behandeling. Bovendien is het belangrijk dat eigenaars worden betrokken bij het koppelingsproces. Eigenaars worden dan ook dagelijks op de hoogte gesteld van de vooruitgang of veranderingen en beslissingen worden in samenspraak gemaakt. Dit is belangrijk voor als de dieren weer naar huis gaan, aangezien de verhuis naar het permanente verblijf nog een belangrijk onderdeel is van de koppeling. Uiteraard kunnen baasjes ook na de koppeling rekenen op mijn advies.
Algemene info en tarieven
-
Om alle dieren de benodigde ruimte, verzorging en aandacht te kunnen bieden, is onze maximale koppelcapaciteit 4 cavia's. Grotere groepen kunnen na overleg op eigen terrein gekoppeld worden. Neem hiervoor contact op met mij.
-
Een koppelvakantie bedraagt 16 euro per dag voor 2 cavia's. Voor 3-4 cavia's bedraagt dit 18 euro per dag.
-
Het verblijf wordt dagelijks schoongemaakt en voorzien van verrijking.
-
De dieren worden voorzien van verschillende types kwaliteitshooi en dagelijks verse groenten (indien de dieren dit gewend zijn). Er wordt gevraagd om de brokjes dat uw cavia's gewend zijn, zelf mee te brengen.
-
De koppelruimte bevindt zich binnenshuis. Tijdens de winterperiode, voor buitencavia's, kan je daarom best even contact opnemen met mij ter bespreking.
-
Eigenaars worden dagelijks geupdate over de koppeling. Hierbij leg ik ook uit wat er gebeurt en waarom ik al dan niet handel. Het is belangrijk dat eigenaars caviacommunicatie leren begrijpen en hiermee thuis verder aan de slag kunnen.
-
Koppelvakanties zijn exclusief introductiesessie en eventuele adoptiekosten, maar inclusief richtlijnen voor nazorg en advies.
