De keuze van bodembedekking voor je cavia's hangt af van verschillende factoren zoals je persoonlijke voorkeur, de huisvesting van je cavia's (bv. binnen of buiten), de kostprijs en eventuele gezondheidsproblemen of individuele verschillen bij je cavia's. Er zijn heel wat verschillende soorten bodembedekking op de markt, maar welke opties zijn nu geschikt en welke niet? Wat zijn de voor- en nadelen? We bespreken verschillende mogelijkheden.
Waarop moet je letten?
Wat je keuze van ondergrond ook is, idealiter is het hoog absorberend om schimmelinfecties en geurtjes te voorkomen, heeft het een laag stofgehalte (cavia's hebben gevoelige luchtwegen!) en is het zacht aan de gevoelige caviavoetjes (voorkomen pododermatitis). Kies idealiter niet voor bodembedekking met toegevoegde geuren. Wat voor ons lekker ruikt, is daarom niet persee gezond of aangenaam voor onze cavia's, zij ruiken immers beter dan ons. Denk bij het maken van een keuze ook zeker aan jezelf. Wat is praktisch haalbaar voor jou? Kan jij leven met snippers op de grond? Kan jij dagelijks keuteltjes opborstelen? Is de bedding betaalbaar voor jou op lange termijn? Ben je allergisch voor bepaalde materialen? Jij bent immers degene die dagelijks de cavia's zal moeten verzorgen en minstens wekelijks hun kooien zal moeten kuisen.
Textielbedding of fleece
Voor binnencavia's opteren heel wat mensen voor textielbedding. Deze bedding biedt het voordeel dat deze gewassen en herbruikt kan worden. Daarnaast is het, indien dik genoeg, ook erg zacht aan de toch wel gevoelige caviavoetjes en is het stofvrij. Fleece geniet dan ook de voorkeur voor cavia's met gevoelige luchtwegen (bv. infectie). Er moet wel gelet worden op de absorptiecapaciteit van het gebruikte materiaal. Cavia's mogen absoluut niet gehuisvest worden op een natte bedding om problemen zoals schimmelinfecties te voorkomen. Een populaire textielondergrond zijn badmatten, zoals op de foto. Daarnaast zijn er ook verschillende fleeceliners op de markt, vaak ook op maat gemaakt voor bijvoorbeeld C&C kooien (klik hier). Je kan ook je creatieve ziel de vrije loop door ze zelf te maken. Zorg er dan wel voor dat de bovenste laag bestaat uit fleece die meerdere malen gewassen is ter verhogen van de absorptiecapaciteit met daaronder een absorberende laag (bv. oude handdoeken). Zorg ervoor dat de bedding voldoende volumeus is zodat er geen grote druk komt op de gevoelige caviavoetjes, dit kan leiden tot pododermatitis.
Een bijkomend voordeel van textielbedding is dat er erg leuke kleuren of patronen gebruikt kunnen worden waardoor de caviakooi een echte eyecatcher wordt of perfect past in jouw interieur.
Houtvezel of zaagsel
Houtvezel is ook een veel gebruikte ondergrond voor cavia's vanwege de hoge absorptiecapaciteit, beschikbaarheid en relatief lage kostprijs. Echter wordt dit type bodembedekking minder aangeraden vanwege de mogelijke aanwezigheid van toxische bestanddelen (naaldbomen) en het hoge stofgehalte, wat slecht is voor de luchtwegen van cavia's. Een beter alternatief is bijvoorbeeld hennepvezel/aubiose of stofvrije houtvezel. In geval van dit laatste, kies je best voor houtvezel van esp/ratelpopulier.
Stro
Gebruik liefst geen stro als ondergrond. Ondanks dat dit materiaal isolerend is, neemt het niet goed vocht op en prikt het vaak erg (bv. in de oogjes).
Krantenpapier
Krantenpapier is geen goede bedding voor cavia's. Het neemt namelijk niet goed vocht op en biedt ook geen enkele zachtheid. Daarnaast is het niet de bedoeling dat ze veel van het materiaal zouden inslikken.
Papier bedding
Voor alle duidelijkheid, we hebben het niet over papiersnippers. Papiersnippers vallen in dezelfde categorie als krantenpapier. Ze nemen minimaal vocht op, bieden weinig zachtheid en kunnen inkt bevatten. De papierbedding die we hier bedoelen is een soort droge papierpulp dat vaak wordt aangeboden als nestmateriaal. Het is dan ook erg warm en zacht. De absorptiecapaciteit is ook zeker niet slecht. Het nadeel van dit type bedding is de hogere kostprijs. Het kan al snel een prijzig verhaaltje worden als de hele huisvestiging met dit type bodembedekking wordt bestrooid. Deze bedding is zeker wel geschikt voor een deel van de kooi of wanneer een urinewegen-/blaasinfectie moet worden gemonitord: de witte kleur maakt het eenvoudiger om urineplekjes te bestuderen. Daarnaast houdt het buitencavia's ook warm.
Puppy/training pads
Ondanks dat ze absorberend zijn, worden puppy pads niet aanbevolen als bedding voor cavia's. Het is gevaarlijk als ze dit materiaal zouden inslikken. Bovendien biedt het ook geen enkele zachtheid. Training pads kunnen wél worden gebruikt als extra absorberende ondergrond (bijvoorbeeld onder fleece) op voorwaarde dat de cavia's er niet bij kunnen.
Pellets
Er zijn verschillende soorten pellets als bodembedekking op de markt. Papierpellets zijn bijvoorbeeld een goede optie. Ondanks de grote verschillen van merk tot merk, zijn pellets vaak net iets harder waardoor dit type bedding minder geschikt is voor cavia's met voetproblemen. Zorg ook bij gezonde cavia's voor zachtere plekken in de kooi (bv. stoffen huisjes of een badmatje in de kooi). De pellets zijn vaak wel absorberend en niet al te stoffig (met uitzondering van bepaalde stropellets die om die reden ook minder geschikt zijn, zeker voor cavia's met gevoelige luchtwegen). Afhankelijk van het merk, kunnen ze echter wel prijzig zijn.
Hybridesetting
In mijn ervaring, werkt een hybride-ondergrond erg goed. In dat geval wordt een hoog absorberende ondergrond, bijvoorbeeld hennepvezel/aubiose of papierbedding, gebruikt op een plaats waar de cavia's veel uitwerpselen leggen. Meestal is dit de plaats waar hun hooi ligt. In het overige deel van de kooi kan dan een volumeuze, zachte ondergrond worden gebruikt waar de cavia's comfortabel kunnen liggen.
Tot slot wil ik jou bedanken voor het lezen van deze blogpost. Ik vind het enorm fijn om te zien hoeveel baasjes zich inzetten en openstaan om het welzijn van hun dieren te verbeteren. Mocht je nog vragen hebben, sta ik je graag te woord.
Groetjes,
Meggie
welzijns- en gedragsdeskundige voor cavia’s