top of page
chilsandpeps

Dagelijkse verzorging van cavia's

Bijgewerkt op: 20 dec 2023


Wil je graag cavia's in huis nemen en leer je graag bij over hun dagelijkse verzorging? Of vraag je je gewoonweg af of cavia's iets voor jou zijn? In deze blog vertel ik je wat meer over de dagelijkse verzorging van cavia's.

Eerst en vooral begin ik graag met even te vermelden dat cavia's geen 'gemakkelijke' huisdieren zijn. Geen enkel huisdier wat mij betreft. Cavia's vereisen net zoveel tijd en aandacht als andere huisdieren. Ze zijn erg lief, waardoor ze kunnen opschieten met kinderen, maar dit wel onder supervisie van een volwassene zodat aan hun dagelijkse behoefte wordt voorzien en er veilig met de dieren wordt omgegaan.


Schoonmaken van het verblijf

De huisvesting van de cavia's moet dagelijks worden schoongemaakt. Cavia's keutelen veel en ze vinden het helemaal niet leuk om in een vuile kooi te verblijven. Je hoeft daarom niet de hele kooi te kuisen. Afhankelijk van het aantal cavia's in 1 verblijf, is dagelijkse spotcleaning voldoende. Spotcleaning betreft het opkuisen van keutels met bijvoorbeeld een vuilblik. Daarnaast, moeten plaatsen waar veel urine ligt worden schoongemaakt. Hoe je dit het beste aanpakt, is afhankelijk van de bedding die je gebruikt. Gebruik je bijvoorbeeld stof (absorberende fleece, badmatjes, etc.) als bedding, vervang dan de bedding op plekken die nat of erg vuil zijn. In mijn ervaring met 2 cavia's in 1 verblijf, is dit niet altijd nodig. Het is eerder wanneer het bijna tijd is om de kooi volledig uit te kuisen, dat de matjes echt vuil worden. Daarnaast zal je ook zien dat de plaatsen die het vaakst vies worden, de plaats is waar de cavia's eten. Zo maak ik bijvoorbeeld gebruik van een toiletbak waarin een heleboel hooi ligt. Deze toiletbak moet dan wel dagelijks worden schoongemaakt. Vies hooi zullen ze niet meer opeten. Gelukkig maar, want dat is niet erg hygiënisch.
Afhankelijk van hoeveel cavia's je in 1 verblijf houdt, maak je liefst het verblijf 1 à 2-maal per week volledig schoon. Dit wil zeggen het volledig vervangen van de bodembedekking, uitkuisen en eventueel ontsmetten van de bodem, het uitkuisen van de hooibak, etc.
Heb je het verblijf net schoongemaakt? Blijf dan eventjes je cavia's observeren. Je zal zien dat ze alles weer gaan ontdekken en eventueel ook een sprongtje maken van geluk (popcorning). Cavia's vinden een schoon verblijf erg fijn!


cavia hooi

Dagelijkse voeding

Uiteraard moeten cavia's dagelijks vers eten krijgen. Het dieet van cavia's bestaat voor het grootste deel uit hooi van goede kwaliteit of grassen. Daarnaast is het belangrijk dat cavia's dagelijks verse voer krijgen om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Met name vitamine C, aangezien cavia's in tegenstelling tot bijvoorbeeld konijnen niet in staat zijn om zelf vitamince C aan te maken. Met andere woorden: ze moeten dit via hun voeding binnenkrijgen om gezond te blijven. Verse vitamine C door middel van groenten of kruiden heeft de voorkeur.
Uiteraard dient ook het water van cavia's minstens dagelijks worden ververst.

Hooi
Cavia's hebben een gevoelig maagdarmstelsel. Ze moeten een groot deel van de dag spenderen aan eten en foerageren. Het knabbelen aan hooi komt naast hun maagdarmstelsel (vezels), ook het gebit ten goede, daar de tanden van cavia's continu blijven doorgroeien. Door voldoende vers kwaliteitshooi aan te bieden, kunnen ze hun tanden natuurlijk afslijten. De algemene regel is dat het hooi van de cavia's nooit mag opgeraken. Voeg dus voldoende hooi toe na het schoonmaken van het verblijf. Idealiter kijk je een aantal uur later of de cavia's nog voldoende hooi ter beschikking hebben, zeker 's avonds, om de hele nacht door te komen.

Het aanbieden van het juiste hooi is niet altijd een gemakkelijke klus. Zo kan je bijvoorbeeld zeer tevreden zijn van een merk, maar af en toe een zak van iets mindere kwaliteit ontvangen. De kwaliteit van hooi fluctueert namelijk, bijvoorbeeld tussen seizoenen (natuurproduct). Bovendien kunnen cavia's heel kieskeurig zijn en vinden ze bijvoorbeeld een bepaalde structuur of kleur van hooi minder interessant. Het kan dan soms wel een zoektocht zijn naar het hooi dat je cavia's wel fijn vinden. Tips die hierbij eventueel kunnen helpen zijn:

1. Meng verschillende types hooi door elkaar. Soms kan het al eens gebeuren dat cavia's eentonig hooi beu geraken. Zo kan je bijvoorbeeld kruidenhooi mengen met timotee hooi. Of een fijnere hooistructuur met een ruwere. Iets groener hooi met goudkleurig hooi, etc.
2. Voeg al eens gedroogde kruiden toe aan het hooi. Dit is een mooie verrijking van het hooi en bovendien vinden cavia's het erg leuk om al dat lekkers in het hooi te zoeken. Dit houdt ze wel een tijdje druk bezig!

cavia voer

Verse groenten/gras/kruiden
Zoals eerder vermeld, is het belangrijk dat cavia's een portie vers voer krijgen per dag zodat ze voldoende vitaminen krijgen aangeboden om gezond te blijven. Idealiter geef je dagelijks een portie bestaande uit verschillende soorten groenten. Verschillende soorten groenten bevatten verschillende vitaminen en hoeveelheden van die voedingsstoffen. Ook om die reden zijn bepaalde groenten minder geschikt (in grote hoeveelheden)! Zorg er voor dat je enkel groenten geeft die geschikt zijn voor cavia's. Vers fruit is toegestaan, maar eerder als snack. Dit bevat namelijk veel suikers. Als je fruit aanbiedt aan je cavia's, geef dan slechts 1 klein stukje.

Een samenstelling met voldoende afwisseling kan zijn: vezelige groenten (bijvoorbeeld loof van wortelen, romeinse sla of veldsla, een beetje witloof, paprika & selderblaadjes. De richtlijn voor dagelijkse hoeveelheid groenten per cavia is 50 - 100 g per kilogram streefgewicht. Dit is uiteraard afhankelijk van individuele verschillen (bv. leeftijd, eventuele gevoeligheden, etc.).

Let op! Cavia's die het niet gewend zijn om verse groenten (of vers gras/kruiden) te krijgen moeten hier opbouwend aan geïntroduceerd worden om hun maagdarmstelsel niet van slag te brengen. Ook groenten die cavia's niet kennen, moeten opbouwend worden aangeboden (in heel kleine porties).

Brokjes
Brokjes zijn geen vereiste, maar in de meeste gevallen is het wel goed dat ze worden aangeboden. Het is niet gemakkelijk om zelf de optimale dagelijkse nutriëntenbehoeften van cavia's te voorzien d.m.v. hooi, groenten, kruiden, enz. Brokjes kunnen een tekort aan nutriënten opvangen. Het is wel belangrijk dat droogvoer van goede kwaliteit wordt aangeboden. Dit wil zeggen brokjes op basis van hooi met een hoog vezelgehalte zonder toegevoegde suikers. Brokjes met allemaal dezelfde kleur én vorm hebben de voorkeur zodat de cavia's zich niet kieskeurig gaan opstellen en zo misschien alsnog tekorten oplopen: muesli is minder geschikt.

Verrijking & spel
Het is belangrijk dat cavia's dagelijks aandacht krijgen en er voldoende verrijking wordt aangeboden zodat ze zich niet gaan vervelen en gezondheidsproblemen worden voorkomen. Dit kan op verschillende manieren en hoeft bovendien ook helemaal niet veel geld te kosten. Ben je op zoek naar inspiratie? Lees dan deze blog.

cavia verrijking en foerageren

Wekelijks bijkomende verzorgingstaken

Zoals eerder vermeld, is het nodig dat het verblijf van de cavia's minstens 1x per week volledig wordt schoongemaakt. Plan dit dus in op een dag dat je er voldoende tijd voor kan vrijmaken. Daarnaast, is het aanbevolen om wekelijks de gezondheid van je cavia's te controleren. Cavia's zijn namelijk erg goed in het verstoppen van gezondheidsproblemen waardoor deze vaak te laat worden opgemerkt. Weeg je cavia's wekelijks: het gewicht van je cavia's kan lichtjes fluctueren afhankelijk of ze net hebben gegeten, maar een grote of constante daling in gewicht is een belangrijk teken dat er iets mis is en je naar de dierenarts moet. Bekijk ook even hun nageltjes en knip indien nodig. Bekijk ook het vachtje eens van dichterbij. Cavia's zijn namelijk gevoelig voor schurft en schimmelinfecties. Merk je enorm haarverlies, veel roos, wondjes of jeuk? Dan is het zeker tijd om langs de dierenarts te gaan.

cavia verzorging

Conclusie

Cavia's vergen net zoals ieder ander huisdier best wel wat aandacht en verzorging. Daarnaast gelden er ook individuele verschillen, zoals bijvoorbeeld extra medische verzorging of regelmatige vachtverzorging voor langharige rassen. Wil je graag interactie met je cavia? Dan zal je ook tijd (en geduld) moeten besteden aan socialisatie en opvoeding, cavia's zijn namelijk prooidieren. Verder zijn cavia's sociale groepsdieren, waardoor je niet voor 1, maar minstens 2 cavia's dient te zorgen. Wees je hiervan bewust voor je cavia's aanschaft. Kan jij deze tijd en verzorging bieden op lange termijn? Cavia's kunnen gemiddeld namelijk 6-8 jaar oud worden. Verder zijn cavia's fijne, lieve dieren waar je mits de juiste verzorging veel liefde van terugkrijgt!
 

Tot slot wil ik jou bedanken voor het lezen van deze blogpost. Ik vind het enorm fijn om te zien hoeveel baasjes zich inzetten en openstaan om het welzijn van hun dieren te verbeteren. Mocht je nog vragen hebben, sta ik je graag te woord.

Groetjes,
Meggie

welzijns- en gedragsdeskundige voor cavia’s


43 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page