Deze blog werd geschreven door Aurélie, oprichtster van Cavy Opvang, pension en asiel voor cavia’s.
Cavia's zijn schattige en vrolijke knaagdieren die steeds populairder worden als huisdieren. Voordat je echter besluit een cavia aan te schaffen, zijn er enkele belangrijke zaken die je moet overwegen. Een cavia aanschaffen doe je namelijk niet zomaar. Het is een toewijding van meerdere jaren verzorging, maar ook liefde. In deze blog gaan we hier dieper op in.
Algemene informatie over cavia's
Cavia's zijn sociale en nieuwsgierige dieren die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen. Ze staan bekend om hun zachtaardige en vrolijke aard. Meestal worden ze gezien als echte knuffeldieren. Let hier echter mee op want niets is minder waar. Je kan cavia’s inderdaad tam maken en trainen, maar van nature zijn en blijven ze prooidieren. Veel cavia’s zijn daarom net wat schuwer en bovendien wordt niet iedere cavia graag opgepakt. Voor je een cavia aanschaft, is het dus belangrijk om na te denken over wat je verwachtingen precies zijn en of een cavia hier aan kan voldoen.
Stel realistische verwachtingen op
Een van de grootste valkuilen bij het aanschaffen van cavia's is de onwetendheid die er heerst over hun verzorging en het hebben van onrealistische verwachtingen. Veel mensen schaffen cavia's aan omdat ze worden aangetrokken door hun schattige uiterlijk, maar ze zijn zich niet altijd bewust van de zorg die deze dieren nodig hebben. Het is van belang om realistische verwachtingen op te stellen en te begrijpen dat cavia's geen 'knaagdier-sieraden' zijn. Een cavia is een levend wezen dat veel aandacht, tijd en zorg vereist.
Helaas komen impulsaankopen van cavia's vaak voor. Voornamelijk tijdens vakanties of verjaardagen, maar deze dieren verdienen een zorgvuldige overweging voordat je de beslissing neemt om er in huis te nemen.
- Levensduur: Cavia's hebben een levensverwachting van gemiddeld 5-8 jaar. Dit is een langdurige toewijding, dus wees hierop voorbereid.
- Verzorging: Cavia’s hebben dagelijkse verzorging nodig, waaronder het verschonen van hun hok, voeding, aandacht, verrijking en regelmatige gezondheidszorg. Meer info hierover vind je in de blog ‘Dagelijkse verzorging van cavia's‘.
- Groepsdieren: Cavia's zijn sociale groepsdieren. Ze hebben nood aan minstens één maatje van hun eigen soort. Ook al kan jij de cavia veel aandacht bieden, je spreekt geen caviataal. Het is niet aangeraden om een cavia als eenzaam huisdier te houden. Dit kan namelijk leiden tot angst, agressie, depressie en gezondheidsproblemen.
- Huisvesting: Cavia’s hebben veel ruimte nodig om te rennen, spelen en verkennen. De minimale afmetingen zijn 140x70 cm, al is dit nog best aan de kleine kant. Standaard traliekooien die je in de dierenwinkel vindt zijn dus niet geschikt. Bedenk je of je die ruimte kan bieden.
- Financieel plaatje: De aanschaf van een cavia is misschien niet duur, maar bedenk je wel dat je gemiddeld zo’n 5 tot 8 jaar lang verzorging moet bieden aan je cavia’s. Dit betekent voeding (hooi, variatie aan groenten en kruiden en brokjes) alsook bedding, en zeker niet te vergeten dierenartskosten, die hoog kunnen oplopen.
Bezoek gerust een asiel alvorens je cavia's aanschaft. Zo krijg je een idee van hun verzorging en behoeften en kan je realistische verwachtingen opstellen.
Cavia’s en kinderen
Cavia's zijn over het algemeen erg vriendelijke, zachtaardige en kleine dieren. Ze worden daarom al snel aanzien als ‘makkelijke dieren’ die ideaal zijn als eerste huisdier, bijvoorbeeld om kinderen verantwoordelijkheid bij te brengen. Laten we even duidelijk zijn, cavia’s zijn absoluut geen makkelijke eerste huisdieren. Ze zijn erg onbegrepen en brengen vaak troep met zich mee. Bovendien, zoals eerder vermeld, knuffelen ze doorgaans helemaal niet graag (prooidieren).
Natuurlijk, mits de juiste ondersteuning, kunnen het wel huisdieren zijn voor kinderen, net zoals een hond of een kat dat kan zijn. Uiteraard wel op enkele voorwaarden:
· Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze met cavia's moeten omgaan.
· Jonge kinderen kunnen het best interageren onder toezicht van een volwassene, om ervoor te zorgen dat de cavia's niet ruw worden behandeld. Dit kan namelijk leiden tot allerlei gezondheidsproblemen (mentaal en fysiek).
· Als ouder draag je altijd de eindverantwoordelijkheid van het dier, in omgang en verzorging.
Afstand van cavia's
Jaarlijks worden er gemiddeld 2000 knaagdieren afgestaan in de Belgische asielen. Het merendeel daarvan wordt afgestaan door particulieren, maar helaas gebeurt het ook nog altijd dat er gedumpte dieren worden gevonden. De baasjes kunnen er geen weg meer mee en sommigen durven de beestjes niet af te staan aan een asiel. Een gemakkelijke oplossing lijkt dan om ze te dumpen in de natuur. Heel wat mensen denken dat ze hier heel goed overleven en dat dit hun natuurlijke habitat is. Helaas is niets minder waar, tamme cavia’s zijn gedomesticeerde dieren (mensafhankelijk) die heel wat verschillen van hun wilde verwanten. Ze zijn niet voorzien om zich te verstoppen of tijdig te vluchten van roofdieren en zelf op zoek te gaan naar voedsel. Gedumpte dieren kunnen dus heel snel overlijden in de natuur.
Er zijn verschillende redenen waarom cavia’s in het asiel belanden, namelijk:
- Onrealistische verwachtingen: Mensen realiseren zich soms niet hoeveel zorg cavia's nodig hebben en raken overweldigd. Of dieren worden ziek en de mensen weten zich er geen raad meer mee.
- Verandering in thuissituatie: Levensomstandigheden die veranderen zoals een scheiding of verhuis, zorgen er vaak voor dat cavia’s worden afgestaan.
- Allergieën: Sommige mensen ontwikkelen allergieën voor cavia’s of hun voeding (hooi). Check dus even of je allergisch bent, door bijvoorbeeld op bezoek te gaan in een asiel of bij een kennis die cavia’s heeft, alvorens je er zelf aanschaft.
- Impulsieve aankopen: Cavia's die impulsief aangekocht worden omdat ze schattig zijn, voor een kind of als cadeau, worden later heel vaak afgestaan of gedumpt. Dit vaak met reden ‘dat er niet meer naar wordt omgekeken’ of er te weinig tijd beschikbaar is om de dieren voldoende aandacht te geven. Dit slaat ook weer op de onwetendheid dat cavia’s best veel tijd en aandacht vragen.
- Financieel: Soms worden cavia’s ook afgestaan omdat de eigenaar zich niet bewust is van de kosten, zeker als het dier extra gezondheidszorg vereist.
Gelukkig worden er jaarlijks ook heel wat dieren geadopteerd. Dit getal blijft helaas wel lager dan de instroom: er stromen minder knaagdieren uit de asielen dan dat er binnen komen. Helaas zijn er ook heel wat dieren die het niet overleven omwille van inbeslagnames of gedumpte dieren waardoor voorafgaande slechte verzorging ervoor zorgt dat deze dieren te maken hebben met ziektes, stress,…
Kan jij niet meer zorgen voor je cavia’s? Breng ze dan zeker naar een asiel zoals Cavy opvang en dump ze niet in de natuur.
Conclusie
Cavia's zijn hele leuke, liefdevolle dieren waar je uren naar kan kijken en mee kan interageren. Ze zijn intelligent waardoor ze getemd en getraind kunnen worden. Het is echter ook belangrijk dat je weet waaraan je begint, zodat je je goed kan verdiepen in hun behoeften, gedrag en verzorging en je realistische verwachtingen hebt alvorens je cavia’s aanschaft. Samen kunnen we ervoor zorgen dat minder cavia’s in het asiel belanden of gedumpt worden. We raden bovendien aan om een cavia asiel te bezoeken voordat je zelf cavia's aanschaft. Zo krijg je reeds een voorproefje van wat de verzorging inhoudt en kan je zien of je verwachtingen van deze diertjes realistisch zijn.
Waar kan je cavia’s aanschaffen?
Als je na zorgvuldige overweging besluit om cavia's als huisdier te nemen, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een betrouwbare bron. Overweeg om een cavia aan te schaffen bij een dierenasiel. Deze organisaties werken meestal vrijwillig en bieden de cavia’s nieuwe kansen. Zij vangen de afgestane of gedumpte cavia’s op, verzorgen die en zoeken een nieuw gepast huisje. Bovendien kan je de cavia’s daar observeren, waardoor al veel van hun karakter bekend wordt en je een goede match kunt vinden: een cavia die bij jouw huishouden en verwachtingen past.
Ook kan je bij fokkers terecht. Let er op dat dit geen broodfokkers zijn, waar de dieren vaak in slechte gezondheidstoestand worden verkocht. Helaas is er geen ‘maatstaf’ voor welke fokkers al dan niet geschikt zijn. Het blijft een kwestie van zelf observeren. Koop geen dieren bij fokkers waarvan je de ouders niet mag zien, waarvan de dieren in kleine of ongeschikte hokken worden gehouden (vaak dicht op elkaar) of waarvan de dieren ongezond, mager of kleiner dan normaal ogen. Let ook op de sociaisatie: hoe bang zijn de dieren? Cavia’s zijn namelijk nestvlieders waardoor ze op korte tijd heel veel leren. Hun socialisatieperiode vindt dus voornamelijk bij de fokker plaats. Een goede basis is van groot belang om relatief makkelijk en snel een vertrouwensband te creëren tussen mens en cavia.
In sommige dierenwinkels worden ook cavia’s aangeboden. Het probleem hiermee is echter dat deze vaak uit de groothandel komen. Dikwijls ken je de oorsprong van de dieren dus niet en bestaat de kans dat je ongezonde dieren mee naar huis neemt, met hoge dierenartskosten of vroegtijdig overlijden als gevolg. Daarnaast gebeurt het ook vaak dat de dieren onvoldoende gesocialiseerd zijn of dat ze zelfs getraumatiseerd zijn doordat ze zonder rust vertoond worden in de winkel. Met betrekking tot dit onderwerp, wil ik graag ook even mijn eigen verhaal vertellen.
Een aantal jaren geleden nam ik samen met mijn vriend de beslissing om cavia’s in huis te nemen. Voor mij geen eerste keer, ik had als kind al ervaring opgedaan met het houden van cavia’s. Heel ongeduldig namen we een relatief impulsieve beslissing, nadat we alle accessoires in huis hadden gehaald, om twee vrouwelijke cavia’s te gaan halen in een dierenwinkel. Heel blij waren we toen we daar de laatste twee zagen. Goed gehuisvest zaten ze daar niet, achteraf bekeken. Echter was ik mij toen nog niet volledig bewust van hun behoeften en noden. Het welzijn van cavia’s is namelijk pas de laatste jaren gestegen doordat kennis hierover werd gedeeld.
Thuis merkten we op dat ze heel schuw waren. Ze waren niet veel gewoon: geluiden, licht, mensen,.. Dat kenden ze allemaal niet. Na een gezondheidscheck merkte ik op dat een van de zeugen ziek was. Ze aten niet goed en hadden luizen. Het eerste wat we deden was naar de dierenarts gaan om alles eens goed na te kijken. Wat we vermoeden klopte ook. De zeug was ziek en had een flinke verkoudheid. Ze hadden beiden luizen en waren ook te mager voor hun leeftijd. De dierenwinkel had zowel ‘gelogen’ (of ze hadden gewoonweg onvoldoende kennis) over hun leeftijd, maar ook over het geslacht, het waren namelijk een zeug en een beer. Onmiddellijk haalden we deze twee uit elkaar en planden we een castratie in. Helaas was de daad al verricht en kregen we na een aantal weken een paar cavia’s bij…
Deze impulsieve aankoop bleek uiteindelijk een dure grap te zijn, makkelijk zo’n 1000 euro aan dierenartskosten en extra cavia’s. Daarnaast heeft het lang geduurd voordat de zieke cavia er bovenop was. Mijn verhaal heeft ervoor gezorgd dat ik mij ben gaan verdiepen in de onwetendheid die er nog heerst over cavia’s en dierenwinkels. Het heeft ervoor gezorgd dat Cavy Opvang tot stand is gekomen. Een opvang met liefde voor cavia’s, met de focus op ruimte en welzijn.
Concreet, ben je bij de aanschaf van cavia’s op jezelf aangewezen. Niet alle dierenwinkels weten waar de dieren vandaan komen of hebben voldoende kennis in huis over cavia’s. Observeer en controleer dus goed, waar je cavia’s ook vandaan haalt: fokker, particulier of dierenwinkel.
Graag zou ik verder ook even wat langer stilstaan bij de voordelen van adoptie.
Het adopteren van een cavia in plaats van het kopen van een jong dier bij een fokker of dierenwinkel heeft de afgelopen jaren gelukkig al aan populariteit gewonnen. Helaas staan we nog niet waar we zouden moeten staan, maar elke stap telt!
Redenen om adoptie te overwegen:
- Redden van dakloze dieren
Een van de meest voor de hand liggende voordelen van cavia-adoptie is dat je een dakloos dier een nieuw thuis biedt. Veel cavia's belanden in asielen nadat ze zijn achtergelaten of verwaarloosd door hun vorige eigenaren. Door te adopteren, geef je deze dieren een nieuwe kans op een beter leven.
- Moreel verantwoorde keuze
Het kopen van dieren van fokkers of dierenwinkels kan bijdragen aan onverantwoorde fokpraktijken. Dit leidt vaak tot onethische behandeling van dieren in de zoektocht naar winst. Door te adopteren, maak je een moreel verantwoorde keuze om niet bij te dragen aan de commercialisering van dieren en stimuleer je diervriendelijke praktijken.
- Gezondheidsvoordelen
Veel geadopteerde cavia's zijn al gesteriliseerd of gecastreerd en hebben de nodige verzorging van een dierenarts ontvangen. Dit kan je kosten besparen en zorgt ervoor dat je een gezond, gecontroleerd en verzorgd dier in huis haalt. Een gecastreerde cavia uit een asiel zal veel goedkoper uitkomen dan een cavia aan te kopen om hem later zelf te castreren.
- Beschikbaarheid van verschillende dieren
Asielen hebben vaak een verscheidenheid aan cavia's, waaronder verschillende rassen, leeftijden en persoonlijkheden. Dit geeft je de kans om de perfecte cavia te vinden voor jou en zijn soortgenoot. Bovendien ben je er welkom om te observeren en op basis hiervan rustig je keuze te maken.
- Ondersteuning en kennis van dierenasielen
Door te kiezen voor adoptie, ondersteun je dierenasielen die zich inzetten voor dierenwelzijn. Je helpt hen om hun missie voort te zetten en meer dieren te redden.
Hopelijk heeft deze blog je geholpen bij het overwegen van de aanschaf van cavia’s. Dankjewel voor het lezen!
Hallo!
Ik ben Aurélie, gediplomeerd eigenaar van Cavy Opvang, een erkend asiel en pension voor cavia’s. De opvang is gestart uit een combinatie van een uit de hand gelopen hobby en een enorm hart voor dieren. Deze is gelegen in Willebroek. Ik heb ervoor gekozen om een opvang aan huis te openen waarbij alle cavia's de nodige verzorging en aandacht krijgen alsof het mijn eigen dieren zijn.
Omdat er nog heel wat onwetendheid heerst over aanschaf en verzorging van deze dieren, wil ik met mijn social media (livingthepigslife) en Cavy Opvang hier verandering in brengen. Je kan tevens bij mij terecht voor al je vragen, een afstand, een adoptie of voor vakantieverblijf! Ik help je graag verder op weg.